Kanıtlar yüksek şeker tüketimi ile Alzheimer riski arasında bir bağlantı olduğuna işaret ediyor. Şeker tüketiminizi erken yaşlarda kontrol altına almak, riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Alzheimer hastalığı, düşünme, hatırlama ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğinizi etkileyebilen bir beyin hastalığıdır. Yaşlı insanlarda en sık görülen demans türüdür, ancak Alzheimer’ın biyolojik belirteçlerini 30’lu yaşlarınız gibi erken bir zamanda geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Araştırmacılar şeker ile Alzheimer hastalığının gelişimi arasında bir bağlantı buldular. Bu bağlantı aynı zamanda diyabetle ilişkili yüksek kan şekeri düzeyleri için de geçerlidir.
Ne kadar şeker tükettiğiniz riskinizi etkileyebilir veya belirtilerin ortaya çıkmasını hızlandırabilir. Ancak bazen biraz şeker Alzheimer hastalığıyla yaşayan insanlara yardımcı olabilir.
İçerik başlıkları
İşte riskinizi azaltmak için bilmeniz gerekenler.
Şeker Alzheimer hastalığı riskinizi artırır mı?
Yüksek şeker alımı ve yüksek kan şekeri seviyeleri Alzheimer veya diğer demans türlerinin gelişme riskini artırabilir.
Sebeplerden biri, çok fazla şekerin iltihaba neden olabilmesidir. Bu, Alzheimer gibi demanslar da dahil olmak üzere birçok kronik duruma yol açabilir.
Son araştırmalar yüksek şeker seviyeleri ile Alzheimer arasındaki bağlantıyı vurgulamıştır.
2022 yılında 37.689 kişiyle yapılan bir araştırma, yüksek şeker tüketimi ile kadınlarda artan Alzheimer riski arasında bir bağlantı buldu.
Araştırmaya göre günde yaklaşık 10 gram (2,4 çay kaşığı) şeker tüketenler en büyük risk artışını yaşadı. Süt ve süt ürünlerinde bulunan şeker olan laktoz, incelenen şeker türleri arasında Alzheimer ile en güçlü bağlantıya sahipti.
Diyabetten kaynaklanan yüksek kan şekeri de Alzheimer hastalığının gelişimi için bir risk faktörüdür. Alzheimer’ın ayırt edici bir özelliği olan beyindeki amiloid plaklarının büyümesini teşvik edebilir. Araştırmacılar bir zamanlar bunun çoğunlukla yaşlı yetişkinler için geçerli olduğunu düşünürken, artık riskin daha erken başlayabileceğini buluyorlar.
2022 yılında 4.932 kişiyle yapılan bir araştırma, Alzheimer, yüksek kan şekeri ve yüksek kolesterol arasındaki bağlantının 35 yaş gibi erken bir dönemde başlayabileceğini buldu. Araştırmacılar katılımcıları onlarca yıl boyunca takip etti. Kolesterol ve kan şekeri seviyelerini erkenden yönetmenin, daha sonra Alzheimer’a yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldular.
2022’de yapılan daha küçük bir araştırma, 1 yıl kadar kısa bir süre boyunca yüksek kan şekeri düzeylerinin Alzheimer ve demans riskini etkileyebileceğini de gösterdi.
Araştırmaya, çalışmanın başlangıcında bilişsel açıdan sağlıklı olan 105 kişi dahil edildi. Araştırmacılar, açlık kan şekeri seviyeleri yükseldikçe, vücut ağırlığı ve insülin farklılıklarından bağımsız olarak insanların bilişsel gerilemeyi gösteren daha fazla beyin görüntüleme belirteci geliştirdiğini buldu.
Son olarak, 2017 yılında yapılan bir araştırma, daha fazla miktarda şekerli içecek ve meyve suyu tüketen kişilerde Alzheimer belirtilerinin arttığını da buldu.
Araştırmanın bir sınırlaması, katılımcıların çoğunlukla beyaz olmasıydı, dolayısıyla sonuçlar daha büyük popülasyonu yansıtmayabilir.
Şeker Alzheimer hastalığının semptomlarını kötüleştirebilir mi?
Özellikle şeker hastasıysanız çok fazla şeker tüketmek demans gelişimini hızlandırabilir. Bu, semptomların daha erken ortaya çıkabileceği anlamına gelir.
Alzheimer semptomları şunları içerir:
- hafıza sorunu
- problem çözmede zorluk yaşamak
- ruh hali ve kişilik değişiklikleri
- kötü hijyen
- sosyal geri çekilme
Ancak bazen az miktarda şeker faydalı olabilir.
Bunun nedeni, Alzheimer’ın ilerleyen aşamalarına sahip bazı kişilerin iştahlarını kaybedip sağlıklı kalmak için ihtiyaç duydukları beslenmeyi almalarını zorlaştırabilmesidir.
Alzheimer Derneği, yiyecekleri daha çekici hale getirmek ve besin alımına yardımcı olmak için biraz şeker veya tuz eklenmesini öneriyor.
Bazı kişilerin şekeri ve tuzu büyük ölçüde azaltan diyetleri uygulaması gerekebilir, bu nedenle daha fazlasını eklemeden önce bir doktora danışın.
Alzheimer hastaları diyetlerindeki şekeri nasıl azaltabilir?
Şeker alımını azaltmanın pratik yaklaşımlarından biri şekerli içecekleri sınırlamak veya ortadan kaldırmaktır. Araştırma şekerli içecekler ile Alzheimer riskinin artması arasında doğrudan bir bağlantı buldu.
Örneğin, 2021 yılında 1.865 kişiyi 16 yıl boyunca takip eden bir araştırma, özellikle içecek şeklinde en fazla şekeri tüketen kişilerde Alzheimer, her türlü demans ve felç riskinin daha yüksek olduğunu buldu.
Diyetinizde şekeri azaltmanın diğer yolları şunlardır:
-Sofra şekerini ve şurup, pekmez ve bal gibi tatlandırıcıları azaltmak
-Eklediğiniz miktarı yarı yarıya azaltıp ardından oradan azaltın
-Şekerin baharat veya ekstraktlarla değiştirilmesi
-beslenme etiketlerinin karşılaştırılması ve daha az şeker ilaveli ürünlerin seçilmesi
-tariflerdeki şeker miktarını azaltmak veya eşit miktarda şekersiz elma püresiyle değiştirmek
-şurup içinde paketlenmiş meyvelerden kaçınmak veya durulayıp bir kevgir içinde boşaltmak
-Mümkün olduğunda taze, kurutulmuş veya dondurulmuş meyvelerin seçilmesi
Sıkça Sorulan Sorular
İşte şeker ve Alzheimer hastalığı hakkında aklınıza gelebilecek bazı soruların yanıtları.
Demans hastaları şeker yiyebilir mi?
Şeker alımını sınırlamak genel sağlık açısından iyidir çünkü çok fazla şeker tüketmek obeziteye, tip 2 diyabete ve diğer hastalıklara katkıda bulunabilir.
Bununla birlikte, şeker ölçülü olarak kötü değildir. Alzheimer’ın ilerleyen aşamalarındaki insanlara bile yardımcı olabilir.
Bunun nedeni koku ve tat alma duyunuzun azalması ve birçok yiyeceğin daha az çekici görünmesine neden olabilmesidir. Çiğneme veya yutma sorunlarınız olabilir veya depresif bir ruh hali, yemek yeme isteğinizin azalmasına neden olabilir. Biraz şeker yemeği daha çekici hale getirebilir.
Alzheimer hastası insanlar neden tatlı ister?
Alzheimer hastası bazı kişilerde tat ve koku kaybı yaşanır, bu da yiyeceklerin daha az lezzetli olmasına neden olur. Kaybını telafi etmek için tatlı yiyecekleri ve yoğun tatları özlemeye başlayabilirler.
Ayrıca anksiyete veya depresyon da yaşayabilirler ve tatlı yemek, kendilerini iyi hissettiren kimyasalları kısa süreliğine artırır.
Bazı ilaçlar da tatlı isteğine neden olabilir.
Diğer beslenme değişiklikleri Alzheimer riskimi azaltabilir mi?
Araştırmalar, yediklerinizin düşünme ve hatırlama şeklinizi olumlu ya da olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Akdeniz diyeti ve MIND diyeti gibi belirli diyet türlerinin beyniniz üzerinde olumlu etkisi olabilir.
Araştırmacılar klinik deneylerde diğer diyetler üzerinde çalışıyor olsa da şu ana kadar takviyelerin veya bireysel gıdaların demansı önlemeye yardımcı olabileceğine dair çok fazla kanıt bulunmamaktadır.